Kreta

Ting å gjøre på Kreta: Dette bør du få med deg

Anders Olsen

Inneholder annonselenker

Drømmer du om krystallklart vann, bortgjemte strender og gamle ruiner? Da er Kreta stedet for deg.

Kreta, den største av de greske øyene, har opp gjennom årene blitt en av mine store favoritter. På øya finner du alt fra vakre strender og frodig natur, til et yrende kulturliv og fine restauranter.

Etter å ha besøkt Kreta mange ganger opp gjennom årene har jeg fått oppleve mye av det øya har å by på. I denne artikkelen deler jeg mine tips for ting du kan gjøre på Kreta, både med familien og kjæresten.

Les videre for å få gode tips for ting du kan gjøre på din neste tur til Kreta!

Utflukt til Spinalonga-øya

Spinalonga

På utkikk etter en opplevelse som kombinerer både natur, historie og kultur? Da er en utflukt til Spinalonga-øya mer eller mindre et must.

Denne lille øya er nok mest kjent for å ha huset syke personer, nærmere bestemt spedalske. Den første spedalske ankom øya i 1903, og frem til 1957 fungerte Spinalonga som en egen leprakoloni. De som var berørt av sykdommen var rett og slett tvunget til å bo isolert på øya. Den siste innbyggeren forlot øya i 1962, og siden den gang har Spinalonga vært ubebodd.

På øya finner du også gamle ruiner, datert helt tilbake til 1500-tallet. På denne tiden fungerte Spinalonga som en frontlinje mot pirater, og det ble blant annet bygget en festning over antikke ruiner.

Her er det bare å ta seg tid til å utforske de velbevarte ruinene, og la seg begeistre over historiene som lever videre i hvert hjørne av øya. Gå gjennom de smale gatene, og la den unike arkitekturen og atmosfæren ta deg tilbake i tid.

Naturlandskapet på øya har også mye å by på. Utforsk de pittoreske strendene og det krystallklare vannet, og nyt øyeblikkene med ro og avslapning mens du tar inn den fantastiske utsikten over Egeerhavet.

Powered by GetYourGuide

Gamlebyen i Chania

gamlebyen i chania

Gamlebyen i Chania er etter min mening en av de fineste stedene på Kreta. Området er delt inn i 4 ulike distrikter, og jeg anbefaler at du utforsker gamlebyen til fots.

Den varierte arkitekturen gir deg et spennende innblikk i byens rike historie. Her får du føle på både venetiansk, osmansk og kretisk arkitektur. Hver gate, hver bygning og hver detalj forteller en historie som går tilbake århundrer.

Det er ikke bare historien som gjør gamlebyen i Chania til en attraktiv destinasjon. I byen er det en livlig atmosfære som gir området sin helt unike karakter. Fra de lokale butikkene til de spennende torgene og sjarmerende kafeene, er det alltid noe nytt og spennende å oppdage rundt om i byen.

Når beina begynner å bli slitne kan du alltids ta turen innom én av de mange lokale kafeene eller tavernaene i området. Om det er middag som står for tur anbefaler jeg Pallas Restaurant. Her serveres det autentisk gresk mat basert på lokale råvarer – til en fantastisk utsikt utover havna og det ikoniske venetianske fyrtårnet.

Elafonissi-stranden

Elafonissi-stranden

På sørvestkysten av Kreta ligger Elafonissi-stranden, som uten tvil er en av øyas mest ikoniske strender.

Det som skiller denne stranden fra andre, er den ikoniske rosa fargen. Fargen kommer hovedsakelig fra knuste skjell og korallfragmenter som over tid har blitt malt av vær og tidevann. Å vandre langs strandkanten og se hvordan sollyset fanger opp de rosa nyansene i sanden er virkelig en opplevelse for seg selv. Anbefales!

De fleste turistområdene ligger på den nordlige delen av øya, og den enkleste måten å komme seg til Elafonissi er med buss fra Chania. Bussruten tar deg gjennom det spektakulære fjellterrenget midt på øya, og kjøreturen fra Falassarna til Elafonissi byr på en fantastisk utsikt. Noen deler av veien er ganske så bratte og smale, så her blir det litt ekstra «spenning» underveis.

Tips: Det er mange som besøker Elafonissi-stranden i løpet av sommermånedene. Under høysesongen kryr det tidvis av folk. Måneder som mai, juni, september og oktober gir deg fortsatt flotte værforhold, samtidig som du unngår de store folkemengdene.

Powered by GetYourGuide

Balos-stranden

balos

Balos-stranden ligger omtrentlig 5 mil nordvest for Chania, og er spesielt godt kjent for sitt krystallklare, turkise vann. Et godt alternativ til Elafonissi-stranden, spesielt om du holder til i området rundt Chania.

Her kan du nyte solen mens du ligger i den myke sanden, eller ta en forfriskende svømmetur i det langgrunne vannet. Med et krystallklart vann, og et rikt dyreliv, er snorkling en populær aktivitet ved Balos-stranden. Perfekt for både barn og voksne!

Når du begynner å bli lei av stranda anbefaler jeg at du utforsker det pittoreske landskapet i området til fots. De omkringliggende turstiene byr på flotte muligheter for fotturer og utforsking av det naturskjønne landskapet rundt Balos. Bare husk: Ta med nok vann!

I løpet av sommeren er det mange tusen besøkende innom stranden, og trafikken er spesielt høy rundt månedene juli og august. De fleste kommer til stranden med ferge fra Kissamos havn. Et godt tips er å ta turen litt tidlig på morgenen, før fergene kommer. Da slipper du de største folkemengdene, og du kan nyte morgentimene i fred og ro.

Powered by GetYourGuide

Besøk CretAquarium

CretAquarium

Cretaquarium er en spennende attraksjon som passer perfekt for både barn og voksne. Beliggende i Gournes, en kort kjøretur øst for Heraklion, er det enkelt å ta seg til akvariet fra hovedstaden.

Her kan du utforske de ulike utstillingene og undervannstunnelene for å få et nært møte med noen av havets mest fascinerende skapninger. Fra majestetiske haier til grasiøse skilpadder og mystiske blekkspruter, er det mye å se og lære for både barn og voksne.

Jeg anbefaler spesielt å ta turen til akvariet om du reiser med barna. Det skal godt gjøres om ikke minstemann synes det er litt spennende med haier, skilpadder og blekkspruter på nært hold.

Powered by GetYourGuide

Tur til Knossos-palasset

Knossos-palasset

Når du besøker Kreta er det absolutt verdt å ta en tur innom det anerkjente Knossos-palasset. Beliggende kun 5 kilometer sør for hovedstaden, tar det kun drøye 20 minutter å ta seg til palasset med buss fra Heraklion.

Historien bak palasset strekker seg helt tilbake til bronsealderen, rundt 1900 f.Kr., og palasset har spilt en viktig rolle i gresk historie og mytologi. Her kan du dykke ned i historien om den legendariske Kong Minos, og labyrinten som huset den beryktede minotauren.

Når du tar turen til palasset anbefaler jeg at du setter av minst 1 – 2 timer for å ha tid til å utforske hele området. Palasset var nemlig i sin tid bestående av mer enn 1000 sammenslåtte rom. Mer enn nok å utforske, med andre ord.

Akkurat som med andre populære attraksjoner på Kreta, kan det bli ganske så mye folk her i løpet av høysesongen. Det lureste er å forhåndsbestille inngangsbilletter, spesielt i tiden rundt juli og august. Billettene koster kun 150 – 200 kroner. Vel verdt pengene!

Powered by GetYourGuide

Arkeologisk museum i Heraklion

Arkeologisk museum i Heraklion

Fikk du ikke nok av gresk historie og kultur på Knossos-palasset? Da bør det arkeologiske museet i Heraklion være neste stopp. Museet ligger så godt som midt i byen, og er i gangavstand fra mange av hotellene i området.

På museet finner du en spennende samling av arkeologiske funn fra hele Kreta. Høydepunktene inkluderer gjenstander fra blant annet Knossos-palasset, antikkens Faistos, minoiske Zakros og andre viktige steder på øya. Utstillingene spenner over en rekke tidsperioder, fra steinalderen til romersk tid. Her får du et unikt innblikk i øyas rike og mangfoldige historie.

Powered by GetYourGuide

Besøk Loutro

Loutro

Loutro, en liten perle gjemt langs Kretas kyst, er en av de mest sjarmerende og autentiske stedene du kan besøke på øya.

Beliggende på øyas sørvestlige kyst, kan Loutro kun nås med ferge, som på mange måter har holdt landsbyen isolert fra andre deler av øya. Underveis på fergeturen kan du nyte utsikten over det turkisblå Middelhavet, og de majestetiske fjellene som omgir landsbyen.

Her føles det virkelig som om tiden står stille – i positiv forstand. Byen er liten og intim, med klassiske hvite murhus som klatrer oppover fjellsiden.

Tempoet i Loutro er definitivt på den rolige siden. Her kan du koble av med en rolig dag på stranden, ta en rolig vandretur langs den hyggelig havna, eller nyte deilig gresk mat på en av de lokale tavernaene.