København

10 ting å gjøre i København: Våre beste tips!

Anders Olsen

Inneholder annonselenker

Lurer du på hvilke severdigheter og attraksjoner som er verdt å få med seg i København? Vi gir deg våre anbefalinger for ting å gjøre i København!

København er en by som har ekstremt mye å by på. Det kan være vanskelig å velge nøyaktig hva man skal gjøre. I denne artikkelen gir vi deg derfor våre topp 10 ting å gjøre i København!

Det viktigste først: København-kortet

Det er mildt sagt mye å gjøre i København. Det bugner av aktiviteter og severdigheter, og det er ikke alltid like lett å vite på forhånd hva man skal velge å bruke tiden på.

Vårt aller beste tips for deg er å kjøpe København-kortet. Med kortet får du fri tilgang til over 80 attraksjoner og museer i byen, og du får samtidig gratis offentlig transport i hele København-regionen.

Her kan du altså farte rundt som du selv ønsker, og ta turen innom de attraksjonene du føler for akkurat den dagen. Anbefales!

Allright. Da antar vi at du har bestilt København-kortet til turen. La oss se videre på et utvalg av de spennende attraksjonene i København!

1. Bli svimmel i Tivoli

København tivoli

Midt i sentrum finner du København Tivoli, som er verdens nest eldste fornøyelsespark.

Helt siden oppstarten i 1843 har dette vært et populært sted for både store og små. København Tivoli er rett og slett så mye mer enn et vanlig tivoli.

Som besøkende tråkker du inn i en verden av opplevelser og moro. Alt er utrolig forseggjort, med flotte bygninger og en helt særegen stemning du bare kan finne her.

På tivoliet finner du blant annet en berg- og dalbane fra 1914, som har en egen fører om bord som styrer og bremser. Faktisk finnes det bare 7 berg- og dalbaner av denne typen i verden. Vi kan love deg at det vil kile i magen!

Det spiller heller ingen rolle om du ikke er glad i karuseller. De eventyrlige omgivelsene vil bergta deg uansett. Når dere blir sultne, anbefaler vi å ta turen til Tivoli Food Hall. Her finner du hele 16 spisesteder med et godt og variert utvalg.

København Tivoli kan besøkes hele året. I vinterhalvåret forvandles parken til en magisk vinterverden, full av glitter og magiske lys.

2. La kredittkortet gå varmt på Strøget

Strøget københavn

Er du glad i shopping? Da kan vi glede deg med at København har en av de lengste gågatene i Europa. Vi snakker selvfølgelig om Strøget.

Strøget strekker seg helt fra Rådhusplassen til Kongens Nytorv. I den 1,1 km lange gågaten finner du flust av butikker. Enten du er av den gjerrige typen, eller om du liker at det lukter svidd av kredittkortet etter endt tur, kan vi love deg at du finner noe passende.

Når sulten melder seg er det et must å ta turen innom en av de mange spisestedene. Vårt hotteste tips er nok Københavnerkaféen, hvor du kan nyte et ekte dansk smørrebrød.

Til sist må vi også nevne det yrende livet i Strøget. Det er en opplevelse i seg selv å sitte på en uteservering og bare ta inn inntrykkene.

Eller kanskje du vil prøve deg på en unik omvisning i byen? Turen går selvfølgelig gjennom Strøget!

3. Forbered deg til neste quiz-kveld på Amalienborg

amalienborg

Man kan ikke besøke København uten å ta turen innom hjemmet til Dronning Margrethe II.

Det nydelige slottet, Amalienborg, består av 4 storslåtte palass som omringer en vakker slottsplass. Midt på slottsplassen står statuen av Kong Frederik V. For alle vet vel hvem det er?

Kong Frederik V er altså kongen som regjerte i Danmark og Norge fra 1746 – 1766. Greit å ha i bakhodet til neste quiz med vennegjengen.

Når du først skal ta turen til anbefaler vi at du er der til vaktskiftet, som gjøres klokken 11:30 hver dag. Den kongelige livgarden starter sin marsj fra Rosenborg slott, opp til Amalienborg.

Ferden tar omtrentlig 30 minutter. Klokken 12:00 ankommer livgarden i all sin prakt. Det er faktisk en opplevelse i seg selv å se vaktbyttet – tro det eller ei.

Om dronningen er hjemme vil det også spilles slottsmusikk. Artig å få med seg!

Ellers er 2 av de 4 palassene på Amalienborg åpent for publikum. Her er det absolutt verdt å ta en liten omvisning, hvor du kan se storslåtte rom og saler preget av rokokkoarkitektur.

For de av dere som vil være ekstra godt forberedt til neste quiz-kveld kan det lønne seg å ta turen innom Amalienborg Museum. Her kan du lære mye om det danske kongehusets historie, og samtidig ta en nærmere titt på danske kronjuveler.

Tips: Med København-kortet får du tilgang til mer enn 80 attraksjoner. Tilgang til Amalienborg er selvfølgelig inkludert!

4. Bli bergtatt på Rosenborg Slott

rosenborg slott københavn

Til Amalienborgs store egrelse hevder mange at Rosenborg er Danmark flotteste slott.

Slottet har jo tross alt røtter helt tilbake til middelalderen. Faktisk var det her kong Christian IV tilbringte det meste av tiden sin.

Når du først har tatt turen til Rosenborg er det et must å ta en guidet tur på slottet. Prislappen på turen er mer enn fornuftig nok, og du vil lære mye om den spennende historien.

Det mange ikke vet er at Rosenborg Slott i dag er et kulturhistorisk museum. I museet finner du kjente danske kronjuveler. Vi nevner blant annet den flotte kronen til Christian IV og det juvelkledde sverdet til Christian III. Det er jo litt kult å få med seg.

I tilknytning til slottet finner du også Kongens Have, som prydes av flotte blomster og vakre statuer. Dette er Københavns eldste offentlige hage, som absolutt er verdt et besøk.

Eksklusivt: Er du lei av å stå i kø? Sprett rett forbi køen til Rosenborg Slott, og få en privat omvisning!

5. Nyt god mat og drikke i Nyhavn

Nyhavn københavn

Nyhavn er blant de mest besøkte områdene i Danmark. Og det er ikke uten grunn.

Nyhavn ligger vakkert til nede ved kanalen, og flere av de fargerike bygningene langs havnen er over 300 år gamle. Her er det mye historie i veggene!

Langs havnen finner du mange serveringssteder. Enten du vil ta et par pils etter en lang dag i byen, eller få i deg et skikkelig måltid, har Nyhavn noe for deg.

Det er heller ikke uten grunn at Nyhavn omtales som et livlig område i København. Gjennom sommeren arrangeres det både festivaler og konserter, og atmosfæren er til å ta og føle på. Her er det godstemning for alle penga.

På en flott sommerdag er det en rett og slett en helt egen opplevelse å nyte noe godt i glasset på en av de mange uteserveringene. Og hvem vet – kanskje går det en eller annen kjendis forbi?

Vi kan i tillegg nevne at det var her H.C Andersen fant mye av inspirasjonen sin. I tiden han opphold seg i København, bodde han i flere av husene i Nyhavn.

Lyst til å oppleve Nyhavn på en spesiell måte? Hva med et kanalcruise?

6. Se hele København fra toppen av Rundetårn

Rundetårn københavn

I Indre by finner du Rundetårn. Dette er et 35 meter høyt tårn som gir deg en fantastisk utsikt over hele København.

Tårnet stod ferdig i 1642 og er i dag et av Københavns mest kjente byggverk. I utgangspunktet ble tårnet brukt som observatorium for flere kjente astronomer.

Det spesielle med Rundetårn er fraværet av trapper. Ja, du leste riktig. For å komme opp til toppen går du gjennom en spiralformet sneglegang på innsiden av tårnet.

Det høres kanskje upraktisk ut, men årsaken til utformingen er overraskende enkel. For å frakte tungt utstyr til toppen av tårnet var man avhengig av hester. Og som vi vet – hester er ikke veldig godt vandt med å gå i trapper.

Et godt tips fra oss er å gå for en samlepakke hvor du får en omvisning i både Rundetårn, Rosenborg Slott og Gamlebyen!

7. Kom nærme dyrene i København Zoo

København Zoo

Barna vil juble over et besøk i København Zoo. Her finnes det over 250 ulike arter, så det er nok å se på for både liten og stor. Her kan dere se alle mulige typer dyr, fra isbjørn og farlige tigre, til søte dvergsilkeaper og pandaer.

I Børnezoo kan barna få klappe dyrene og lære mer om de ulike artene.

Hver del av parken er tilpasset de ulike dyrene, slik at de skal ha omgivelser som er tilnærmet det klimaet de opprinnelig kommer fra.

8. Opplev livet i havet på Den Blå Planet

den blå planet københavn

Når du først er i København bør du absolutt ta turen innom Den Blå Planet. Akvariet er det største i Norden, og huser over 20.000 fisker.

I løpet av besøket kan du utforske 8 ulike avdelinger. Her får du mulighet til å se både piranhas, korallrev, skilpadder, haier og mye mer.

En storfavoritt blant de besøkende er oceanet, som er en gjennomsiktig tunnel. Når du går gjennom tunnelen er du omringet av fisker som svømmer både under og over deg.

Vår favoritt er nok likevel korallrevet. Her finner du mange fargerike og spennende koraller, og det er medisin for sjela å se de fredfulle fiskene svømme rundt omkring.

For å få den beste opplevelsen på Den Blå Planet anbefaler vi at du laster ned mobilappen. Denne vil i praksis gi deg en guidet tur gjennom hele akvariet, hvor du får spennende og nyttig informasjon om de ulike avdelingene.

Når du besøker Den Blå Planet vet du aldri nøyaktig hva du kommer til å oppleve. De har nemlig et dagsprogram som endrer seg fra dag til dag.

Blant dagsprogrammene finner man blant annet mating av fiskene, fisking, mating av piranhas og opplevelser med blekksprutene. Spennende!

Etter en lang dag på akvariet anbefaler vi et måltid på spisestedet TANG Bistro & Café. Her får du servert de deiligste rettene fra havet, og råvarene kommer hovedsakelig fra lokale produsenter.

Ekstra positivt er det jo at restauranten har en fantastisk utsikt utover Øresund og havet. En real perle av en restaurant!

9. Ta turen innom Den lille Havfrue

Den lille havfrue københavn

Det er ikke den største statuen der ute, men er likevel verdt et besøk. Ja, vi snakker om Den lille havfrue.

Vi tør faktisk å påstå at det er et must å ta en titt på Den lille havfrue når man først er i København. Statuen er å finne på kaien Langeline.

Gjennom årene har statuen mer eller mindre blitt selve symbolet på København. Bronsestatuen er laget av billedhuggeren Edvard Eriksen, og er basert på et av H.C. Andersens eventyr fra 1837.

For den historieinteresserte nevner vi at det var Carl Jacobsen, stifteren av Carlsberg Bryggeri, som i sin tid overrakte statuen som en gave til København.

Historieinteressert eller ikke – her er det gode muligheter for å ta instavennlige bilder!

10. Bli bergtatt av vakker kunst på Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek

Rett ved København Tivoli finner du kunstmuseet Ny Carlsberg Glyptotek. Museet huser Nord-Europas største samling av antikk kunst, i tillegg til dansk og fransk samtidskunst.

Her finner du også den private kunstsamlingen til Carl og Ottilia Jacobsen, som ble donert til det danske folk. Carl Jacobsen var grunnleggeren av Carlsberg, og museet er altså oppkalt etter det.

Den antikke samlingen består blant annet av skulpturer fra områdene rundt Middelhavet. Samlingen av samtidskunst er fra 1800- og 1900-tallet, og her er Paul Gauguin og Auguste Rodin sterkt representert.

For de av oss som ikke er spesielt kunstinteresserte gir navnene her lite mening. Da er det jo fint at kunstsamlingen i det minste er fin å se på. Absolutt verdt et besøk!

Ting å gjøre i København: Kort oppsummert

Som du ser, er det uendelig av muligheter til å fylle dagene i København.

Byen kan du nå både med både bil, båt, fly og buss/tog. For de som bor sentralt på Østlandet, er det faktisk ikke mange timer i bil før man er fremme. Livet ER godt i Danmark! Så hvorfor ikke ta en tur?

«Det er deilig å være norsk i Danmark!»

Den frasen har vi hørt mange ganger, og det er ikke så rart. Dansker er kjente for å være veldig hyggelige og omgjengelige. Det er nok mye av grunnen til at vi «fjeldaber» elsker dette flate landet. Vi føler oss velkomne.

Når det kommer til København, er det også utrolig mye vi kan se og oppleve. De som først har tatt turen vender ofte tilbake, både én og flere ganger.

København ligger på øyene Sjælland og Amager og er ikke bare hovedstaden i Danmark. Det er også Danmarks største by, med cirka 1,3 millioner innbyggere.

Byen byr på masse kultur, god mat og flust av shoppingmuligheter. Vi håper våre tips har gjort deg litt bedre forberedt til din neste København-tur!

Ting å gjøre i København: Ofte stilte spørsmål

Når er det best å reise til København?

København kan besøkes hele året rundt.
Om du vil ha mest for pengene i forhold til transport og overnatting, bør du styre unna sommerferien. Da kryr det nemlig av turister og det vet naturligvis turistnæringen å utnytte.

Er det dyrt i København?

Danmark er ikke et billig land å feriere i, og prisene er omtrent på samme nivå som her i Norge.

Må jeg ha pass for å reise til Danmark?

Nordiske statsborgere trenger ikke pass for å reise til Danmark, så fremt de kan fremvise enten førerkort eller nasjonalt ID-kort med reiserett. Barn under 18 år, trenger ikke å fremvise ID, så lenge de reiser sammen med foreldre/verge med nordisk statsborgerskap kan identifisere seg.