Dubrovnik

Dubrovnik fra A til Å: Reisetips for en uforglemmelig tur

Karl Øgaard

Inneholder annonselenker

Ah, Dubrovnik! Jeg og samboeren min tok turen for et par år siden, og det var uten tvil en av de beste feriene vi har hatt. Dubrovnik er en by som virkelig har litt av alt og nedenfor deler vi våre beste reisetips fra turen.

Ting å gjøre i Dubrovnik

Planlegger du en ferietur til Kroatia? Da må Dubrovnik definitivt være med på bucketlisten din. Det er som et levende museum, hvor hvert hjørne forteller en historie fra fortiden.

1. Utforsk gamlebyen

Den historiske gamlebyen, eller «Old Town», er selve hjertet av Dubrovnik og ble utviklet over en periode på 500 år.

En tur langs bymurene er som å reise tilbake i tid – med en fantastisk panoramautsikt over Adriaterhavet som bonus. Du får også en helt unik utsikt over en av Europas best bevarte festninger.

En av de beste tingene du kan gjøre i Dubrovnik er å vandre rundt i gamlebyen og utforske de sjarmerende små gatene og beundre arkitekturen.

gå rundt i gamlebyen i dubrovnik
gammel arkitektur i dubrovnik

Det er noen virkelig flotte bygninger og landemerker å se. Og etter noen timer sightseeing kan du ta en velfortjent pause på en av de koselige kafeene eller restaurantene (og nye en øl).

øl i dubrovnik sentrum
smal sidegate i gamlebyen dubrovnik

Byen er som et gigantisk gammelt bibliotek stappet med historiebøker – det umulig å lese alt på en dag så planlegg minst et par turer.

Egentlig burde vi tatt en guidet tur. Spesielt hvis du er fan av Game of Thrones (hvem er ikke det?). Det finnes guidede turer som viser flere nøkkelscener fra serien. Det står øverst på lista til neste gang!

Tips: Styr unna restaurantene i hovedgaten Stradun. Der er det ekstra dyrt og maten lever ikke alltid opp til prisen. Men hey, det er gamlebyen – turistpriser må man nesten regne med.

2. En full dag på lokrum øya

Forestill deg en øy hvor søte kaniner og majestetiske påfugler vandrer fritt – velkommen til Lokrum-øya, en herlig oase et steinkast fra byen.

Øya er elsket av både turister og lokale. Her kan du lett tilbringe hele dagen uten å kjede deg et sekund.

Start med en dukkert i «Mini Dødehavet», en nydelig lagune med et litt misvisende navn for det er ikke noe mer salt enn vanlig.

En kort spasertur fra lagunen finner du “Lokrum Beach”. Og igjen, navnet er litt på bærtur. 

Her er det ingen sandstrand, men hvite klipper i ulike høyder som bare venter på at du skal hoppe. Vi hang her i hvert fall et par timer mens vi prøvde ulike hopp og stup.

dødehavet lagune på lokrum øya i dubrovnik

Lite tips: Ta med badesko. Her finner du ingen myk sandstrand.

Og igjen, er du fan av Game of Thrones, så er Lokrum et must. Du finner flere innspillingssteder på øya, blant annet det gamle klosteret og den botaniske hagen.

The Botanical garden Lokrum Island
klostere på lokrum øya

3. Kajakktur

Lei en kajakk, utforsk kystlinjen og opplev landskapet fra et nytt perspektiv. Jeg fant en YouTube-video som virkelig fanger essensen av opplevelsen. Det ser gøy ut ikkesant?

4. Ta taubanen fra gamlebyen

Taubanen i Dubrovnik

Taubanen tar deg opp 405 meter over havet og byr på en uslåelig utsikt over Dubrovnik. Du har de klassiske tingene her som restaurant og fine utsiktsposter, men rett bak den øvre stasjonen ligger Buggy Safari!

Her kan du kjøre off-road og sjekke ut gamle festninger, dyrelivet og så klart – den fantastiske utsikten over hele Dubrovnik-området. Turene går hver halvtime, så det er bare å hoppe på.

5. Strender i Dubrovnik

Banje Beach er den mest populære stranden bare 10 min unna gamlebyen. Her gjelder det å komme tidlig hvis du vil ha parasoll og solseng.

Sveti Jakov er en mer rolig og avslappet strand. Den ligger i en liten bukt øst for gamlebyen. Vi rakk aldri å dra dit selv, men en lokal sa det var chill stemning der.

Vi var så heldige å ha et privat badested ved hotellet vårt, så vi prioriterte ikke strender denne gangen.

Powered by GetYourGuide

Hoteller og overnatting i Dubrovnik

Vi sjekket inn på Grand Villa Argentina, perfekt plassert rett i utkanten av gamlebyen. Nært nok til at du kan tusle inn til gamlebyen, men likevel sånn passelig unna den travle turiststrømmen. 

Det som virkelig fikk oss til å falle for dette stedet var den fantastisk romantiske og koselige hagen bak hotellet med gamle steintrapper som tar deg ned mot havet til et eget lite badeområde. Rett og slett idyllisk!

Privat badeområde bak hotellet
Hage bak hotellet

Akkurat nå er hotellet under oppussing og holder stengt frem til 2025. Og det ser ut som det blir enda mer luksuriøst enn tidligere. 

Hva prisene blir fremover vet jeg ikke. Billig blir det hvertfall ikke.

Men det går bra. Om Grand Villa blir for pricey, finner du plenty av hoteller og overnattingssteder i Dubrovnik – alt fra de ekstra luksuriøse til de mer budsjettvennlige alternativene.

Et lite tips: Selv om flere reiseguider anbefaler å overnatte i gamlebyen, så tenk deg om to ganger. Det kan fort bli litt for masete og bråkete der. I tillegg er transportmulighetene så som så, og det er kronglete å dra bagasjen over alle de brosteinene.

Ønsker du en roligere vibe? Sjekk ut Mlini og Srebreno, som ligger 8-9 km fra gamlebyen. Her får du nydelige, rolige omgivelser med strandpromenade, flotte restauranter og mer for pengene.

Og når du vil oppleve gamlebyens sjarm, er det null stress å komme seg dit. Hopp på en taxibåt, ta en Uber eller hotellbussen – du er fremme på 10-15 minutter.

Populære hotell i Dubrovnik

Sjekk utvalget

Når er det best å reise til Dubrovnik?

Lurer du på når det er best å dra til Dubrovnik? Vel, vi tok turen i juli – midt i turistsesongen med temperaturer som bikket over 30 grader. 

Hvis jeg hadde fått velge igjen, hadde jeg nok sikta meg inn på perioden før eller etter hovedsesongen, altså utenom juni – august.

Oktober kanskje. Da er det fortsatt varmt, rundt 20 grader og byen er livlig men ikke overfylt. også er været perfekt for litt sightseeing.

Så i korte trekk

  • Juni – august er perfekt for deg som elsker sol og bading – temperaturen ligger ofte på 30 grader og over. Forvent mange turister og et yrende liv.
  • Mai og oktober er ideelt for sightseeing med behagelige temperaturer mellom 15 – 22 grader. Byen er fortsatt livlig, men uten de store turistmassene.

Vi hoppet på et direktefly fra Oslo og tre små timer senere var vi framme i denne fantastiske byen.

Er du heldig kan du finne noen skikkelig billige flybilletter til Dubrovnik hos Momondo.

Dubrovnik er et flott reisemål som vil sette spor. Fra de historiske veggene rundt gamlebyen til det herlige blå Adriaterhavet. Jeg håper våre reisetips bidrar til å gjøre din tur til Dubrovnik like uforglemmelig som vår.

Har du egne erfaringer eller tips fra Dubrovnik? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor.